Tämä tarkoittaa, että mielemme systeemit ovat suorassa ja välittömässä yhteydessä kehomme systeemeihin ja päinvastoin. Suurin osa meistä ihmisistä intuitiivisesti tietää, että henkisen stressin alla kehossa alkaa tuntumaan monenlaisia kipuja ja vaivoja: ruuansulatus ei toimi, esiintyy unettomuutta tai kohtuutonta uupumusta, päänsäryt ja selän jumitukset vaivaavat, sydän tykyttää. Samoin kehomme ollessa epätasapainotilassa tai sairas, saatamme kokea mielialan laskua, ajattelun kyvyn sumenemista, luovuuden tyrehtymistä tai muita psyykkisiä oireita.
Samoin alamme myös voida pahoin, jos yhteytemme luontoon katkeaa. On olemassa lisääntyvästi tutkimustietoa siitä, kuinka keskeinen tekijä stressinsäätelymme ja hyvinvointimme kannalta luontoympäristömme on. Yrityksemme edustaa ihmiskuvaa, jonka mukaan ihminen on hyvinvoiva voidessaan olla kokonainen, oma todellinen itsensä kaikkine puolineen, yhteydessä itseensä ja ympäröivään luontoon.
Yrityksemme edustaa ihmiskuvaa, jonka mukaan ihminen on hyvinvoiva voidessaan olla kokonainen, oma todellinen itsensä kaikkine puolineen, yhteydessä itseensä ja ympäröivään luontoon.
KEHON JA MIELEN HYVINVOINTI
Ajallemme on ominaista, että työskentelemme yhä lisääntyvin vaatimuksin älyllisten haasteiden äärellä - toisin sanoen "päämme sisällä". Samaan aikaan, kun tämä kertoo ihmiskunnan huikeasta älyllisestä kehityksestä, se tekee näkyväksi myös sen kuinka helposti toinen puolikkaamme, kehomme unohtuu. Viisaat filosofit ja psykologit toteavatkin, että itse asiassa me emme ole keho ja mieli, joita molempia pitäisi erikseen huoltaa, vaan me olemme kehomieli.
Inhimmilliset ja perustavanlaatuiset suojamekanismimme kuitenkin toimivat siten, että jotkut puolet itsestämme jäävät "varjoon", ja elämme ikäänkuin puolikkaina. Vaatii siis harjoitusta tulla enemmän omaksi itsekseen, niin kummalliselta kuin se kuulostaakin.
Tarjoamme yrityksellenne laajan valikoiman erilaisia hyvinvointipaketteja, joiden tavoitteena on luoda hyvinvointia kehomielen ja luontoyhteyden sekä ainutlaatuisen kokemuksellisuuden kautta. Sekä Sveitsin että Kytäjän ainutlaatuiset luontoympäristöt tarjoavat mahdollisuuden hyvinvointiohjelman toteuttamiseen luonnossa (säävarauksella). Mind Dynamics Oy:n Naturefulness-palvelukokonaisuudelle on myönnetty ensimmäisten suomalaisten yritysten joukossa Green Care -laatusertifikaatti. Naturefulness-palvelut koostuvat luontoavusteisista kehomielen hyvinvointipalveluista kuten joogasta, Asahista/ QiGongista sekä tietoisuustaitoharjoituksista.
JOOGA - lempeä tapa huoltaa kehoa ja mieltä
Toisin kuin länsimaisessa ajattelussa, joogan alkuperäinen tavoite on fyysisen kunnon tai ulkonäön parantamisen sijaan ollut kirjaimellisesti "mielen liikkeiden hidastaminen", joka on saavutettu fyysisen harjoituksen kautta.
Lähestymistapamme joogaan on funktionaalinen, mikä tarkoittaa sitä että asanan ulkoisen täydellisyyden sijaan tavoittelemme sen yksilöllistä vaikutusta kunkin harjoittajan ainutlaatuisessa kehon ja mielen rakenteessa. Tarjoamamme lempeät joogaharjoitukset soveltuvat kaikentasoisille, -ikäisille ja -kuntoisille harjoittelijoille.
Hathajooga on yksi perinteisimmistä joogamuodoista ja se on ollut lähtökohtana monille myöhemmille suuntauksille. Dynaaminen, hengitykseen rytmitetty kehon liike tuo mielen ja kehon yhteen tässä hetkessä. Rauhallinen ja tietoinen fyysinen liike (asanat) yhdistetään hengitysharjoituksiin (pranayama) ja tietoisuusharjoitukseen (mindfulness-meditaatio) kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi.
Hathajooga vahvistaa ja lisää liikkuvuutta sekä kehon että mielen alueella. Se sopii kaikille, koska harjoitus tarjoaa erilaisia muunnelmia harjoittajan tarpeiden ja kykyjen mukaan.
Yin-jooga on hidas ja staattinen joogaharjoituksen muoto, jota kutsutaan toisinaan "olemisen joogaksi" vastakohtana dynaamisille "tekemisjoogamuodoille". Yin-joogan tavoitteena on aktivoida ja stimuloida kehon syvempiä kerroksia ja näin ylläpitää kehon syväkudosten luontaisia ja hyvinvointia ylläpitäviä ominaisuuksia. Asanat tehdään hitaasti ja lempeästi, ja niissä viivytään huomattavasti pidempään kuin dynaamisissa asanoissa.
Fyysisen harjoituksen lisäksi Yin-jooga on syvästi meditatiivista. Kun hengitämme asanoissa, meille avautuu mahdollisuus luoda tietoinen (mindful) yhteys kaikkeen mitä kokemusmaailmaan nousee: "Onko aistimani kokemus kipua, vai onko se epämukavuutta? Voisinko jäädä hetken hengittämään tähän epämukavuuteen ja tarkastelemaan, muuttuuko kokemukseni?"
Yin-joogalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia fyysisesti ja psyykkisesti. Se on erityisen arvokas harjoitus nykypäivän hektisessä maailmassa, jossa "vain olemista" ja hiljaisuutta ei usein arvosteta tärkeänä osana hyvinvointiamme.
ASAHI - terveysliikunta ja mindfulness -harjoitus samassa paketissa
Asahi on suomalaisten asiantuntijoiden luoma kehomielen harjoitusmuoto, joka on saanut vaikutteita itämaisista lajeista (TaiChi, QiGong, jooga) ja siinä on kolme tasoa: 1. terveysliikuntataso, 2. kehon optimaalisen asennon ja liikeperiaatteiden taso ja 3. mielen taitojen taso. Asahi opettaa sekä oikeaa ergonomiaa että syvällistä liiketietoisuutta, ja se voi olla myös mielen ja kehon yhteyden tutkimista ja tämän yhteyden löytämistä.
Tietoinen liike ja sen harjoittaminen on suurimmalle osalle meistä vierasta: länsimainen urheilulähtöinen liikuntakulttuuri ei sisällä lainkaan sellaista liikkumisen tapaa, mihin asahissa pyritään. Asahi, kehotietoisuuden harjoituksena, on voimakas kehon ja mielen integroinnin menetelmä. Asahissa opettelemme suuntaamaan huomiomme liikkeiden esiin nostamiin kehon aistimuksiin. Kehon aistimusten seuraaminen on huomion suuntaamisen perustaito, joka opettaa samalla myös, miten huomio tai tarkkaavaisuus voidaan suunnata muihinkin mielen sisältöihin. Kun opimme tarkkailemaan kehomme asitimuksia, opimme samalla, miten tunteita, mielialoja ja omaa ajatteluaankin voi tarkkailla. Tämä tarkkaavaisuus on itseymmärryksen kasvun avain. Voidaan todeta, että Asahi on kehomeditaation muoto.
Asahi sopii kaikenikäisille ja -tasoisille harjoittajille, eikä aiempaa kokemusta edellytetä. Asahia voi tehdä myös tuolia apuna käyttäen.
Lähde: https://www.asahi-terveysliikunta.fi/
MINDFULNESS-MEDITAATIO
Mindfulness-meditaation peruskurssilla tutustumme meditaatioon teorian, keskustelun ja kokemuksellisten harjoitusten kautta. Lähestymistapamme tällä kurssilla perustuu sekä buddhalaiseen että länsimaiseen psykologiaan, eikä sen tutkiminen edellytä vakaumusta tai kiinnostusta mihinkään erityiseen elämänkatsomukseen.
Aiempaa kokemusta meditaatiosta ei edellytetä, mutta kurssi sopii erinomaisesti myös nille joilla on jo kokemusta mindfulness-työskentelystä tai oma säännöllinen meditaatioharjoitus.
Kurssilla opetellaan ja harjoitellaan konkreettisia mindfulness-meditaation tekniikoita, ja sen tavoitteena onkin luoda edellytykset ja kiinnostus omaan meditaatioharjoitukseen ja/tai mindfulness-työskentelyn tuomiseen osaksi omaa arkea työssä ja työn ulkopuolella.
HETKI HEVOSEN KANSSA
Kenelle ja miksi: Työyhteisöt, esimiehet, yhteisöllisyyden vahvistaminen, virkistyspäivät, vapaa-aika
Ohjelmassa on tutustumista islanninhevoseen, suhteen luomista ja sen tarkastelua sekä omien tunteiden tutkimista ja tunnistamista. Kävelemme hevosen kanssa mäntymetsässä, kaikin aistein, läsnä ollen.
Kokemusta jaetaan ryhmässä keskustellen ohjatusti.
KEHOMIELI, STRESSI JA HYVINVOINTI -LUENTO
Luento (2h), voidaan yhdistää esimerkiksi joogaharjoitukseen tai muuhun ohjelmaan
Kenelle ja miksi: Työyhteisöt, esimiehet, yhteisöt, virkistyspäivät, vapaa-aika, ystäväporukat
Ihminen on monimutkainen systeemi, kehomielen kokonaisuus, joka pyrkii kaikissa tilanteissa selviytymään ja saavuttamaan parhaan mahdollisen tasapainon. Kun koemme olevamme turvassa, elimistömme palautuu ja vahvistuu, immuunipuolustuksemme aktivoituu ja oppimiskykymme ja luovuutemme on huipussaan. Stressi ja uhan kokemus taas asettaa kehomielen kokonaisuuden selviytymistilaan, jossa lepo, ajattelu, luovuus ja terve inhimmillinen vuorovaikutus eivät ole mahdollisia.
Luennolla avataan psykofyysisen psykologian ja erityisesti nk. polyvagaalisen teorian valossa siitä, mitä on kehomielen hyvinvointi ja miten stressi vaikuttaa hermostomme toimintaan.
Pohdimme mm.
- Mitä meissä tapahtuu voimakkaiden tunteiden tai kokemusten aikana?
- Miten on mahdollista vahvistaa tunteiden säätelytaitoja ja siten vaikuttaa stressitasoon?
- Miten aiemmat elämänkokemukset voivat vaikuttaa nykyhetkessä stressialttiuteen?
- Mten voisimme paremmin ymmärtää itseämme ja toisia ihmisiä? Minkälaiset olosuhteet luovat edellytykset terveelle ihmisten väliselle vuorovaikutukselle?